Golonka pieczona w bejcy piwnej

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz. 20 min

Golonki na moim stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne.Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 5-6 sztuk malutkich golonek
    3-4 liście laurowe
    1 marchewka
    Kawałek selera
    Sól do smaku
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego

    Bejca:
    1 szklanka piwa
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    4 ząbki czosnku
    Sól do smaku
    ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa

Golonka pieczona w bejcy piwnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01g27i2 1. Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej potrawy u mnie jest to bigos.
  • image-1pny8ob 2. Przygotowuję bejcę:
    Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Miód Piwo Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować