Golonka w piwie z warzywami

4.48 (197 ocen)

  • 7 godz.

Ulubione danie mojego męża , ja też zjadam z apetytem.

  • 7 godz.

Składniki:

  • 4 przednie golonki
    30 dkg mrożonej włoszczyzny w paskach
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 szklanki piwa jasnego
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu czarnego
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa

Golonka w piwie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć i natrzeć solą , rozgniecionym czosnkiem i odstawić w zimne miejsce na 4-5 godzin.
    Opłukać golonkę.
    Do garnka z wodą dodać golonki i przyprawy . Gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać cebulę pokrojoną w plasterki i warzywa.
    Po tym czasie wyjąc golonki i przełożyć je do brytfanki , zalać wywarem ,wybrać warzywa i dodać do golonek. Piec w temp 180 st C około 1 godziny.
    Po tym czasie podlać golonki piwem i piec jeszcze około 40 minut , aż sie zrumieni i będzie miękka. W razie potrzeby , kiedy mocno sie rumieni przykryć pokrywką.

Porady

zamiast warzyw mrożonych, można użyc warzyw świeżych i zetrzeć je na tarce lub pokroić w słupki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Piwo Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować