Bawarski gulasz z golonki

4.41 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące danie na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag golonki
    330 ml jasnego piwa
    400 ml bulionu
    2 średnie papryki
    100 g śmietany 30%
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.41 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka Piwa Gulasz

Bawarski gulasz z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy mięso w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju na złoto. Dodajemy cebulę, chwilę razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Przekładamy mięso do garnka, zalewamy bulionem i piwem. Dusimy ok godzinę.
  • 3. Papryki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy na ok 15 min przed końcem duszenia.
  • 4. Doprawiamy słodką papryką w proszku, dodajemy śmietankę zmieszaną z musztardą. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Smacznego!

Porady

Podajemy z ziemniakami z wody i posypujemy obficie szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować