Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli gotujecie kompot z suszu, to z pewnością wiecie, że zawsze trochę zostanie.. Jest to również sposób na przemycenie kompotu z suszu, który nie wszystkim smakuje. Smak deseru jest typowo świąteczny - aromat pomarańczy, gruszki i delikatny wzorek z maku.

  • 60 min

Składniki:

  • Warstwa pomarańczowa
    • 2 szklanki kompotu z suszu
    • 1 galaretka pomarańczowa
    • 4 gruszki z kompotu
    Warstwa biała
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 1 płaska łyżka żelatyny
    • 1 łyżeczka płaska maku
    • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
    Dekoracja
    • gwiazdki czekoladowe
    • migdały zblanszowane - posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kompot

Galaretka wigilijna z gruszkami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
    • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali.
    • Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając.
    • 4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków.
    • Wstawić do lodówki aż jogurt stężeje.
    • W tym czasie pokroić gruszki w kostkę. Po stężeniu białej warstwy nałożyć pokrojone gruszki i zalać delikatnie kompotem pomarańczowym. Wstawić ponownie do lodówki.
    • Podawać w pucharkach lub wyłożone na talerzyk i udekorować czekoladką i posiekanymi migdałami.

Porady

Do tego deseru potrzeba tylko 2 szklanki kompotu na 4 porcje. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wigilijna galaretka z suszonych owoców

To może cię zainteresować