Tarta z makiem i gruszkami

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto na jesienne spotkania przy kawie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: 300g mąki, 200g zimnego masła, 100g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szczypta soli.
    Nadzienie: 850g masy makowej gotowej z puszki, 2-3 gruszki, płatki migdałowe, cynamon, jajko do posmarowania tarty.
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z makiem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i oprószyć mąką. Jedną część wyłożyć na formę, wyłożyć nadzienie z masy makowej. Do masy dodać gruszki lekko je dociskając. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć kratkę na cieście. Posmarować jajkiem, posypać płatkami migdałowymi i cynamonem. Piec 45-50 min. w 190 stopniach.

Porady

Do ciasta można wykorzystać również inne owoce np. jabłka, brzoskwinie, żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować