Fuczki - placki z kiszonej kapusty

3.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników.
Najważniejszym składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z gotowanej, jak i z surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrobisz z jajka i odrobiny mąki.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    – 300 g odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej
    – ok. 3 – 4 czubate łyżki mąki (u mnie z ciecierzycy, ale możesz dodać zwykłą)
    – 1 do 2 jajek (obserwuj konsystencje)
    – sól i pieprz do smaku
    - majeranek suszony
    – opcjonalnie: kminek i cząber
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Fuczki - placki z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fuczki 1. Kapustę kiszoną dokładnie odcisnęłam z soku i pokroiłam na mniejsze kawałki. Kapustę przełożyłam do miski a następnie wsypałam mąkę, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki nie mogą być zbyt rzadkie. Mają przypominać kotleciki. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować