FUCZKI placki z kapusty kiszonej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przez moment pomyślałam, że wymyśliłam potrawę, która jeszcze nie została „ugotowana: … :D o ja naiwna… wujek google od razu mnie otrzeźwił wskazując, że danie to funkcjonuje od dawna - to jedno z tradycyjnych dań łemkowskich, czyli kuchnia czysto bieszczadzka.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek mąki ryżowej
    3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki wody
    3 jajka
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka kurkumy
    sól, pieprz, majeranek
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Placki

Fuczki placki z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciśnij i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
    Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Dodaj obie mąki i wodę. Połącz składniki tak, aby dały konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Następnie do miski z ciastem przełóż kapustę i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.

Porady

* można je podawać z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną miodu lub bardziej tradycyjnie z jogurtem wymieszanym z czosnkiem * przy przygotowywaniu ciasta można dodać odrobinę więcej wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - „ciasta naleśnikowego” * fuczki mogą być daniem samym w sobie, lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków czy kaszy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować