Sernik limonkowy „Melisy”

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych

    60 g masła

    Skórka starta z 2 limonek bio

    600 g sera np. Wieluń lub Philiadelphia Nature

    400 g mleka skondensowanego

    125 ml soku z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik limonkowy „melisy” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik limonkowy 1. Kruszymy ciasteczka i mieszamy w misce z rozpuszczonym i podgrzanym masłem. W tortownicy o średnicy 25 cm lub formie do tarty układamy masę ciasteczkową. Ścieramy skórkę z limonki. W dużej misce ubijamy serek z mlekiem skondensowanym, sokiem i skórką z 1 limonki. Tak powstałą masę przekładamy do formy z ciastem i rozprowadzamy. Dekorujemy skórką i plastrami z limonki. Wkładamy do lodówki na co najmniej na 3 godziny. Podajemy schłodzony.
  • sernik limonkowy po przekrojeniu 2. sernik limonkowy po przekrojeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować