Francuski kisz z porami

4.49 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Uczę francuskiego. Moje potrawy „à la française” zyskują duże uznanie przyjaciół.

  • 55 min

Składniki:

  • ● ciasto francuskie
    ● 6 porów
    ● 3 jajka
    ● 50 ml śmietany lub naturalnego jogurtu light
    ● 3 łyżki oliwy
    ● sól
    ● pieprz
    ● masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Francuski kisz z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty smarujemy
    masłem. Wkładamy ciasto
    i nakłuwamy kilka razy widelcem.
    Wkładamy do lodówki.
  • 2. Pory oczyszczamy, myjemy,
    osuszamy i kroimy w cienkie
    krążki. Dusimy ok. 20 minut
    na rozgrzanej oliwie. Od
    czasu do czasu mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Zdejmujemy z ognia
    i lekko studzimy.
  • 3. Jajka rozkłócamy i mieszamy
    ze śmietaną. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Wlewamy do
    porów i dokładnie mieszamy.
    Nadzienie wylewamy na ciasto.
    Tartę pieczemy ok. 35
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 210 °C.
    Podajemy na ciepło.

Porady

Smak farszu warto wzbogacić posiekanym szczypiorkiem. Dla zwolenników mięsnych dań do nadzienia można dodać ok. 10 dag pokrojonego w kostkę boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować