Quiche (kisz) z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać sól, żółtko, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1
godz.
2.Farsz:Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i blanszować przez
około 2 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć. Suszone pomidory pokroić
w paski.Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę
pokroić w wiórka.
3.Sos:Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Sos
doprawić solą, pieprzem,majerankiem
4.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do
pieczenia tarty lub tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm.Ciasto po
nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C
piekarnika,podpiekać około 15minut.Pozostawić w formie do
wystygnięcia.
5.Na cieście najpierw rozłożyć brokuły a następnie pozostałe warzywa
,zalać sosem.
Formę ponownie wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika i piec przez
około 30-40 minut, aż masa się zetnie.
Komentarze