• 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Wychodzą lekki i kruche. Nie może zabraknąć ich w karnawale.

  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram mąki
    4 żółtka
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    3 łyżki octu
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    40 gram masła
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, ocet , śmietanę, stopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto po czym napowietrzamy je energicznie obijając wałkiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować