Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Faworki inaczej chruściki to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku w kształcie złożonej kokardki, pieczone na głębokim tłuszczu. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka spirytusu
    1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier puder do posypania faworków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę, spirytus, szczyptę soli i połączyć ze sobą składniki. Całość dokładnie wyrobić rękoma za pomocą wałka aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na około 40 minut aby ciasto odpoczęło.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5cm i długości około 10cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.
  • 3. Tak przygotowane faworki wrzucić partiami na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na złoty kolor około 1 minuty z każdej strony.
  • 4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu i obficie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować