Faworki inaczej chruściki to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku w kształcie złożonej kokardki, pieczone na głębokim tłuszczu. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki.
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę, spirytus, szczyptę soli i połączyć ze sobą składniki. Całość dokładnie wyrobić rękoma za pomocą wałka aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na około 40 minut aby ciasto odpoczęło.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5cm i długości około 10cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.
3.Tak przygotowane faworki wrzucić partiami na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na złoty kolor około 1 minuty z każdej strony.
4.Gotowe faworki ułożyć na talerzu i obficie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze