Pleśniak z jabłkami

4.49 (165 ocen)

Lubię kruche ciasta tym razem padło na pleśniaka. Zamiast typowego w tym cieście kwaskowatego dżemu starłam jabłka.

Składniki:

  • 550 g mąki
    5 jajek
    250 g margaryny
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    5 łyżek cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 kg jabłek waga po obraniu
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem i 5 łyżkami cukru pudru przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę siekam nożem. Do kruszonki dodaję żółtka i śmietanę, zagniatam gładkie ciasto które dziele na 3 części: największą średnią i najmniejszą.
  • 2. Do części średniej dodaję kakao zagniatam. Wszystkie części ciasta wkładam do woreczków schładzam w zamrażalce pół godziny. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, największą część ciasta wałkuję i wylepiam dno formy.
  • 3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach posypuję cynamonem i cukrem, mieszam wykładam na ciasto. Na jabłka ścieram ca tarce o dużych oczka ciemne ciasto.
  • 4. Białka ubijam na sztywno stopniowo dodaję pół szklanki cukru pudru . Pianę wykładam na ciemne ciasto, na wierzch ścieram pozostałe ciasto.

    Piekę w 180 stopniach przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować