• 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Faworki, chruściki, jak kto woli :) W każdym razie w karnawale nie może ich zabraknąć.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    6 żółtek
    25 g. miękkiego masła
    6 łyżek śmietany
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać puder, następnie miękkie masło.
    Wymieszać palcami tak żeby masło wtopiło się w mąkę.
    Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.
    Następnie przez kilka minut uderzać wałkiem w ciasto.
    Możecie się spokojnie wyżyć:) Ciasto należy dobrze wybić, żeby
    wtłoczyć w nie powietrze.
    Następnie owinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić
    w lodówce około godzinę.
  • Faworki. 2. Schłodzone ciasto podzielić na 2 lub 3 części żeby lepiej się wałkowało.
    Każdą część ciasta cienko rozwałkować.
    Pociąć na cienkie paski, a następnie na prostokąty.
    W każdym prostokącie na środku zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta.
  • Faworki. 3. Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
  • Faworki. 4. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
    Układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować