1.Mąkę przesiać do miski, dodać puder, następnie miękkie masło.
Wymieszać palcami tak żeby masło wtopiło się w mąkę.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Następnie przez kilka minut uderzać wałkiem w ciasto.
Możecie się spokojnie wyżyć:) Ciasto należy dobrze wybić, żeby
wtłoczyć w nie powietrze.
Następnie owinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić
w lodówce około godzinę.
2.Schłodzone ciasto podzielić na 2 lub 3 części żeby lepiej się wałkowało.
Każdą część ciasta cienko rozwałkować.
Pociąć na cienkie paski, a następnie na prostokąty.
W każdym prostokącie na środku zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta.
3.Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
4.Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
Komentarze