Drobiowe kąski z makaronem zapiekane w brokułowo - serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Od filetów odkrajamy polędwiczki, przekrajamy na połowę. Filety kroimy w grube plastry. Mięso lekko solimy i obsmażamy na oleju.
2.Z połowy brokuła odkrajamy kilkanaście niedużych różyczek. Układamy je na talerzu, przykrywamy folią do mikrofalówek (lub zwykłą folia spożywcza podziurkowaną w kilku miejscach). Mikrofalujemy 5 minut na mocy 600W.
3.Resztę brokuła wraz z łodygą kroimy w kawałki (odrzucamy tylko dolną, najtwardszą część łodygi). Zagotowujemy 3 szklanki wody z kostką rosołową, wrzucamy pokrojonego brokuła i gotujemy 15 minut.
4.Ugotowanego brokuła miksujemy, dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kawałki oraz ser mascarpone i gotujemy, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
5.Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut (na półtwardo), odcedzamy.
6.Makaron wykładamy do brytfanny, na makaronie układamy podsmażone mięso, na wierzchu różyczki brokuła. Polewamy równomiernie sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekamy 30 minut.
Porady
Jeśli nie mamy mikrofalówki, brokuły można ugotować w wodzie lub na parze na półtwardo.
Z tej ilości składników wychodzi 6 porcji.
Komentarze