Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
W głębokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, przełożyć do miseczki.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać ser żółty i energicznie wymieszać, dodać curry, sól i pieprz.
Sos przełożyć do do rondla z mięsem, dodać pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.
Porady
Rada: Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem wymieszanym z wodą.
Danie podałam z ziemniakami i surówką z pomidora i ogórka.
Komentarze