kurczak w sosie serowo-pieczarkowym

4.48 (151 ocen)

  • 30 min

Bardzo polecam to jedzonko, szybko, pysznie i domowo :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 większe filety z kurczaka
    ulubiona przyprawa do kurczaka
    sos:
    2 łyżki masła
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    50- 60 gramów drobno startego żółtego sera (optymalnie parmezan)
    szczypta curry
    dodatkowo:
    350 gramów pieczarek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy Ser

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
    W głębokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
    Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, przełożyć do miseczki.
    W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać ser żółty i energicznie wymieszać, dodać curry, sól i pieprz.
    Sos przełożyć do do rondla z mięsem, dodać pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.

Porady

Rada: Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem wymieszanym z wodą. Danie podałam z ziemniakami i surówką z pomidora i ogórka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować