Jajka zapiekane w sosie serowym

0 (0 ocen)

Danie w zasadzie można nazwać jajeczną zapiekanką. Charakteru niewątpliwie dodaje sos serowy - doprawiony aromatycznymi ziołami prowansalskimi, z przyjemną jabłkową nutą.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
    masło lub margaryna do formy

    Sos:
    250 g żółtego sera
    1/2 szklanki soku jabłkowego
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka zapiekane w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka zapiekane w sosie serowym 1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć żółtkiem ku górze w natłuszczonym naczyniu do zapiekania (średnica 24 cm).

    Te okazy z podwójnym żółtkiem są od kurek liliputek - solidna robota! :D
  • Jajka zapiekane w sosie serowym 2. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do garnka, wlać sok i mleko, dołożyć musztardę, wsypać zioła i gałkę muszkatołową.
  • Jajka zapiekane w sosie serowym 3. Całość podgrzewać, mieszając - do uzyskania jednolitej masy. Sos doprawić do smaku.
  • Jajka zapiekane w sosie serowym 4. Wyłożyć równomiernie na jajka.
  • Jajka zapiekane w sosie serowym 5. Zapiekać bez przykrycia 20 min (200 st. C).

Porady

Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować