klopsy w sosie brokułowo-serowym

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 mała czerstwa bułka
    2 łyżki kaszy manny
    1/2 brokuła
    100 g kremowego serka topionego
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Sosy Sos serowy Ser

Klopsy w sosie brokułowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać wodą, namoczyć i odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku, wrzucić klopsy do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować