Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie

0 (0 ocen)

Polski fusion, czyli połączenie włoskich ravioli z typowymi polskimi smakami: kaszą gryczaną i twarogiem. Wykorzystanie kuchni polskiej z dodatkiem smaków z innych tradycji kulinarnych.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki półrazowej orkiszowej (typ 1050)
    3 całe jajka
    3 żółtka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli morskiej
    ok. 1/2 szklanki wrzątku

    1 rozbełtane jajko do klejenia ravioli

    Farsz:
    500 g brokuła
    100 g kaszy gryczanej
    250 g twarogu półtłustego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Sos serowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    250-300 ml mleka
    60 g gorgonzoli
    2 łyżki startego żółtego sera, np. emmentaler

    Dekoracja:
    świeża rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota, nie dodawaj wody, zacznij mieszać, w trakcie mieszania dolewaj wodę aż ciasto połączy się w zwartą całość. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i zagniataj aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste. Jeśli będzie zbyt wilgotne dodaj trochę mąki i zagnieć. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Farsz do ravioli 2. W osolonej wodzie ugotuj brokuła. Kaszę ugotuj na sypko w osobnym garnku. Brokuła zmiksuj, dodaj ostudzoną kaszę, wkrusz twaróg. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Dodaj do farszu. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Farsz nakładany na ciasto 3. Ciasto wyjmij z lodówki, odrywaj porcjami i wałkuj cienko w kształt długiego prostokąta (ok. 40-50 cm x 20 cm). Można to robić maszynką do makaronu. Na płat układaj w odstępach po 1-2 łyżeczki farszu, pamietając by z każdej strony zostawić odpowiednie odstępy między nimi a także margines ok. 3-4 cm od dłuższego brzegu. Dookoła każdego farszu posmaruj jajkiem.
  • Wykrawanie ravioli
4. Przykryj szczelnie porcje farszu, przyciskając dookoła nadzienia, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Karbowanym nożykiem lub specjalną wyciskarką pooddzielaj pierożki. Opisane czyności powtarzaj aż wykorzystasz całe ciasto i farsz,
  • 5. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć ravioli (nie wszystkie na raz) i gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Odkładaj na talerz posmarowany masłem, by się nie posklejały.
  • 6. Sos serowy: na szerokiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zasmaż ją, dolewaj stopniowo mleko, sos nie może być zbyt gęsty. Powstanie sos beszamelowy. Dodaj sery i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuszczą. Sery są tak intensywne, że sosu nie trzeba już doprawiać.
  • 7. Ravioli podawaj z ciepłym sosem, można posypać rzeżuchą lub innymi kiełkami.

Porady

Ravioli powinno się jadać świeże, tzn. zaraz po ugotowaniu, na ciepło. Zdarzyć się może, że jednak nie przejemy wszystkiego od razu, polecam również metodę odgrzewania, czyli podsmażania na masełku. Są równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować