Domowy baleron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę (cienki a długi przerastany kawałek) umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Cukier wsypałam na talerz i obtoczyłam w nim mięso. Włożyłam do odpowiedniego pojemnika i odstawiłam na 2 dni do lodówki.
2.W międzyczasie pilnowałam, aby odlewać wydzielający się sok. Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i obtoczyłam mięso w soli. Teraz leżało w lodówce 3 dni.Po tym czasie mięso ponownie umyłam i bardzo dokładnie osuszyłam.
3. Czosnek przecisnęłam, dodałam do niego majeranek, paprykę i grubo zmielony pieprz kolorowy. wymieszałam i natarłam baleron. Włożyłam go do podwójnej podkolanówki, zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.
4.Następnie wyjęłam baleron z podkolanówek, owinęłam w ściereczkę i włożyłam do lodówki.
Porady
Radzę kupując karkówkę, wybrać kawałek niezbyt gruby, lepiej się ususzy.
Komentarze