Domowy baleron

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Pyszna domowa wędlinka.

  • 20 min

Składniki:

  • 1kg cienkiej, przerastanej karkówki
    2 łyżki soli
    3 łyżki cukru
    2 łyżki majeranku
    2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego
    1 łyżka papryki w proszku
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowy baleron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę (cienki a długi przerastany kawałek) umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Cukier wsypałam na talerz i obtoczyłam w nim mięso. Włożyłam do odpowiedniego pojemnika i odstawiłam na 2 dni do lodówki.
  • 2. W międzyczasie pilnowałam, aby odlewać wydzielający się sok. Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i obtoczyłam mięso w soli. Teraz leżało w lodówce 3 dni.Po tym czasie mięso ponownie umyłam i bardzo dokładnie osuszyłam.
  • baleron się suszy 3. Czosnek przecisnęłam, dodałam do niego majeranek, paprykę i grubo zmielony pieprz kolorowy. wymieszałam i natarłam baleron. Włożyłam go do podwójnej podkolanówki, zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.
  • baleron gotowy 4. Następnie wyjęłam baleron z podkolanówek, owinęłam w ściereczkę i włożyłam do lodówki.

Porady

Radzę kupując karkówkę, wybrać kawałek niezbyt gruby, lepiej się ususzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować