Ciasto Brzoskwinek

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkoptowe ciasto przełożone masą brzoskwiniową.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka soku z cytryny
    Składniki na masę brzoskwiniową:
    1 puszka brzoskwiń 80 dag
    1 łyżka cukru (można dodać wg uznania)
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
    1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto brzoskwinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę.Wlałam sok z cytryny. Wmieszałam przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i drobno pokroiłam. Zalewę uzupełniłam wodą z sokiem z pomarańczy do obj. 1 litra. Odlałam 1/2 szklanki do rozprowadzenia budyniu a resztę zagotowałam z cukrem. Wlałam budyń, gotowałam do zgęstnienia. Dodałam pokrojoną drobno Kasię i wymieszałam do rozpuszczenia się margaryny.
  • 3. Zestawiłam z ognia i wsypałam galaretki. Dodałam brzoskwinie i wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
    Biszkopt przecięłam na 2 blaty. Na jeden wyłożyłam przestudzoną masę i wstawiłam do lodówki. Najlepiej chłodzić przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować