Ciasto brzoskwinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę.Wlałam sok z cytryny. Wmieszałam przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C.
2.Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i drobno pokroiłam. Zalewę uzupełniłam wodą z sokiem z pomarańczy do obj. 1 litra. Odlałam 1/2 szklanki do rozprowadzenia budyniu a resztę zagotowałam z cukrem. Wlałam budyń, gotowałam do zgęstnienia. Dodałam pokrojoną drobno Kasię i wymieszałam do rozpuszczenia się margaryny.
3.Zestawiłam z ognia i wsypałam galaretki. Dodałam brzoskwinie i wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
Biszkopt przecięłam na 2 blaty. Na jeden wyłożyłam przestudzoną masę i wstawiłam do lodówki. Najlepiej chłodzić przez noc.
Komentarze