Baleron parzony

4.48 (147 ocen)

  • 112 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny baleron, parzony,nie wędzony.

  • 112 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • karczek 1,2 kg
    osłonka poliamidowa 120 mm.

    skład solanki:

    peklosól 56 gram
    cukier 10 gram
    listek laurowy 4 sztuki (połamać)
    ziele angielskie 6 ziarenek (rozgnieść)
    czosnek 4 ząbki (pokroić)
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Baleron parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W zimnej wodzie rozpuszczamy peklosól. Ostudzone,zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu mięso będzie się peklować. Codziennie mięso przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania mięso płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Umieszczamy karczek w osłonce poliamidowej. Zawiązujemy mocno z obu stron batonu. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 90 minut. Studzimy powieszonego na kiju i jak ostygnie to wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować