BALERON DOMOWY- PARZONY

4.44 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najlepiej kupić karkówkę węższą i w miarę chudą- moja miała w środku kawałek od schabu. Najczęściej są problemy z taką karkówką. Kupuję wtedy szerszą, odcinam wzdłuż odpowiedni kawałek, a drugą część przeznaczam na mięso mielone. Mięso po zastygnięciu jest smaczne i wilgotne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 kg karkówki
    - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    - 1 płaska łyżeczka soli jodowanej
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    - ½ płaskiej łyżeczki kolendry mielonej
    - ½ płaskiej łyżeczki kminku w ziarenkach
    - 1 łyżka majeranku
    - 2 liście laurowe
    - 2 ząbki czosnku
    - folia srebrna
Wystaw ocenę:

4.44 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Baleron domowy- parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso przygotowane do marynowania 1. Mięso dobrze natrzeć rozdrobnionym czosnkiem. Wszystkie przyprawy wymieszać rozkruszając liście laurowe i natrzeć dobrze mięso ze wszystkich stron. Włożyć do woreczka foliowego zgarniając resztę przypraw i woreczek zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 3- 4 godziny i włożyć na noc do lodówki- na minimum 12- 14 godzin.
  • mięso zawijane 3 razy we folię- szczelnie 2. Na drugi dzień wyjąć z woreczka i zawinąć szczelnie w srebrną folię ( 3- krotnie p. fotografie). Całość spiąć gumkami recepturkami i w rondlu zalać zimną wodą, tak żeby przykryła mięso. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień na mały, ale tak żeby było widać, że pyrka. Przykryć i gotować ok. 1 godziny i 20 minut- nie dłużej. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do ostygnięcia. Przełożyć do lodówki i pozostawić na kilka godzin. Dopiero potem odwinąć z folii. Kroić ostrym nożem na plasterki.
    Szczegóły na blogu. Zapraszam.
    SMACZNEGO !!!
  • przygotowane do gotowania 3. Zawinięte mięso i okręcone gumkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować