Baleron domowy parzony

4.5 (186 ocen)

Kolejna znakomita domowa wędlina. Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low.

Składniki:

  • ok 1 kg karkówki (lepsza z tłuszczykiem, )
    woreczek do pieczenia

    marynata:
    1,5 litra wody
    35 g cukru
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 - 4 liście laurowe
    10 ziarenek pieprzu
    2- 3 goździki
    4 ząbki czosnku
    70 g soli peklowej - zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Baleron domowy parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyć. składniki marynaty zagotować, bez soli peklowej. Marynatę przestudzić, dodać sól. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Tak przygotowaną marynatę dobrze ostudzić .
  • 2. 2. W naczyniu odpowiedniej wielkości ułożyć mięso i zalać przygotowanym, zimnym wywarem. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone ściśle. Trzymać w lodówce , całkowicie zalaną marynatą przez ok 1 tydzień, codziennie obracać mięso w naczyniu.
  • 3. 3. Po tym czasie mięso opłukać, lekko osuszyć, osznurować lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Następnie umieścić w woreczku do pieczenia, worek szczelnie zawiązać. Całość włożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą i parzyć ok 2- 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia i utrzymywać temperaturę około 80 - 85°C
  • 4. 4. Sparzony baleron wyjąć z woreczka i ostudzić. Zimny wstawić do lodówki, kroić najlepiej następnego dnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować