Domowa wędlina - szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z szynki ukrawamy kawałek ważący około 30-40 dkg. Mielimy go na drobnym sitku.
Resztę mięsa kroimy w kostkę 3cm x 3cm.
2.Wkładamy mięso do miski. dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Dodajemy osłodzonej wody mieszamy. Gdy mięso nie wchłonie całej wody, wylewamy ją spod mięsa.
3.Mięso wkładamy na 2 dni do lodówki.
4.Do szynkowara wkładamy woreczek.
Do mięsa dodajemy pieprzu według uznania. po 1 łyżeczce czubatej tymianku i majeranku.Mieszamy
5.Mięso wkładamy do szynkowara, mocno przy tym upychając.
6.W garnku gotujemy sporą ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować , zmniejszamy ogień i wkładamy szynkowar. Parzymy 2 godziny.
7.Po upływie 2 godzin, wyciągamy szynkowar z wody i dostawiamy na bok do wystygnięcia. Wyciągamy mięso.
Porady
Woda w garnku powinna być na równym poziomie co mięso w szynkowarze, jednakże woda nie może dostać się do środka szynkowara.
Komentarze