Domowa wędlina- piekelna szynka

4.5 (170 ocen)

Szynka w pieprzu- dość ostre smaki dla miłośników ostrości

Składniki:

  • 1 kg szynki
    pieprz ziarnisty kolorowy
    sól peklowa
    100ml wody przegotowanej oslodzonej 1 łyżeczką cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Domowa wędlina- piekelna szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę nacieramy solą peklowa. 2dkg soli na 1 kg mięsa.
    Wkładamy szynke do miski polewamy wodą osłodzoną, obracamy szynkę w wodzie. Nadmiar wody wylewamy.
  • szynka 2. W szynce robimy delikatne nacięcia i wkładamy do nich pieprz. Szynkę obtaczamy w reszcie pieprzu.
  • 3. Szynkę zawijamy w ścierkę, wiążemy sznurkiem i wstawiamy na 2 dni do lodówki.
  • 4. Gotujemy wodę, po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
    Woda ma mieć 80-85 stopni, wkąłdamy szynkę i parzymy około 1 godziny

Porady

1h parzenia na 1 kg mięsa. Gdy obtoczymy całą szynkę w pieprzu , wtedy szynka ma bardzo mocny pieprzowy smak i jest na prawdę ostra!! ja muszę ściągać pieprz przed położeniem na kanapke:)) za to mój mąż je cała z pieprzem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować