Czernina z białej kaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis przysłał Mirosław Makieła

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - nóżki, skrzydełka, podroby z kaczki: 1 sztuka
    - marchewki: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - krew (świeża z kaczki): 0.5 litra
    - suszone śliwki: 10 dekagramów
    - rodzynki: 4 sztuki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - ziarna jałowca: 5 sztuk
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania mięsne

Czernina z białej kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czernina z białej kaczki 1. Z podrobów, nóżek, skrzydełek
    oraz włoszczyzny gotujemy
    rosół. Wsypujemy śliwki, rodzynki,
    przyprawy i cukier.
  • Czernina z białej kaczki 2. Krew wlewamy do naczynia
    z sokiem z cytryny i solą, ubijamy,
    aby nie skrzepła.
  • Czernina z białej kaczki 3. Rosół przecedzamy. Śliwki
    i rodzynki przecieramy przez
    sitko i dodajemy do rosołu. Studzimy.
    Kilka łyżek wlewamy do
    krwi i dobrze mieszamy. Rosół
    zaprawiamy zasmażką z masła
    i mąki, wlewamy krew, dokładnie
    mieszamy, gotujemy. Doprawiamy
    sokiem z cytryny. Podajemy
    z łazankami lub grubym
    makaronem i pokrojonymi drobno
    podrobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować