Od śmierci żony sam kucharzę.Sięgnąłem po przepisy na potrawy,które były kiedyś podawane w okresie Wielkanocy w moim rodzinnym domu w Poznańskiem.
2 godz. 30 min
Składniki:
● nóżki, skrzydełka i podroby z kaczki
● 2 marchewki
● pietruszka
● por
● seler
● 1/2 l świeżej krwi z kaczki
● 10 dag suszonych śliwek
● łyżka rodzynek
● łyżeczka cukru
● sok z 1 cytryny
● po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
● łyżka masła
● po łyżeczce soli i mąki
Czernina z białej kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podrobów, nóżek, skrzydełek
oraz włoszczyzny gotujemy
rosół. Wsypujemy śliwki, rodzynki,
przyprawy i cukier.
2.Krew wlewamy do naczynia
z sokiem z cytryny i solą, ubijamy,
aby nie skrzepła
3.Rosół przecedzamy. Śliwki
i rodzynki przecieramy przez
sitko i dodajemy do rosołu. Studzimy.
Kilka łyżek wlewamy do
krwi i dobrze mieszamy. Rosół
zaprawiamy zasmażką z masła
i mąki, wlewamy krew, dokładnie
mieszamy, gotujemy. Doprawiamy
sokiem z cytryny. Podajemy
z łazankami lub grubym
makaronem i pokrojonymi drobno
podrobami.
Komentarze