Czernina (Soplicowa czarna polewka) !

  • wyświetlono: 28419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!" - A. Mickiewicz "Pan Tadeusz".

BonAppetitMalgorzata
  • 30min

Składniki

Składniki:
cała kaczka z podrobami
włoszczyzna jak na rosół
ziela angielskie, liście laurowe
około 6-10 suszonych grzybków
około 6 - 10 suszonych śliwek
około 6-10 suszonych ćwiartek jabłekokoło 6-10 połówek gruszek
400 ml krwi z octem, wodą i solą
sól, pieprz
śmietana do zabielenia zupy
2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Czernina (Soplicowa czarna polewka) !

  • 1. Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę.

    Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:)
  • czernina2. Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1 h aż grzybki będą miękkie. Po tym czasie do roztworu z krwi dodajemy około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut.
  • czernina3. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.

Porady

Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie) i odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza.
Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamakaronmoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylagrzybysuszone śliwkirosółczerninaczarna polewka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Borowiacka polewka z maślanki

Dodane przez: teresa-kr

Borowiacka polewka z maślanki

To regionalna zupa przyrządzana...

Polewka z ziemniakami

Dodane przez: KLFoodstyling

Polewka z ziemniakami

Polewka to staropolska nazwa zupy....

Postna polewka

Dodane przez: caroline1983

Postna polewka

W sam raz na Popielec

image-1b4nmqn

Dodane przez: ewuska2016

Chłopska polewka - kapuśniak

pod nazwą kryje się pyszny kapuśniaczek

image-1153lq8

Dodane przez: anita176

Polewka z serem białym i ziemniakami

Przepis stary jak świat. Tę zupę...

polewka

Dodane przez: polcia

Polewka na słodko

Moja babcia jest z pochodzenia...