Czernina z kluskami z ziemniaków

  • wyświetlono: 4401 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci. Czernina, czarnina lub czarna zalewajka to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki


- korpus kaczki (skrzydła, grzbiet i szyjka) z kaczki: 1 sztuka
- serca i żołądki po: 20 dekagramów
- marchewki: 2 sztuki
- pietruszka: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- por: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- liść laurowy: 3 sztuki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- ziarna czarnego pieprzu: 1 łyżeczka
- cukier: 2 łyżki
- świeża krew kacza: 250 mililitrów
- mąka: 2 łyżki
- sól: 3 łyżeczki
- ziemniaki: 1 kilogram
- mąka pszenna: 10 łyżek
- jajka: 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Czernina z kluskami z ziemniaków

  • Czernina z kluskami z ziemniaków1. Gotujemy rosół w taki sam sposób jak z kurczaka: podzielone części kaczki i podroby zagotowujemy w garnku (ok. 3 litry wody). Zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania rosołu w czasie pierwszych 10 minut. Dodajemy ok. 2 łyżeczek soli, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele, pieprz, liście laurowe, suszone grzyby, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je z rosołu. My dostaliśmy już krew zmieszaną z octem więc już octu nie dodajemy. Do krwi dodajemy mąkę i dobrze mieszamy aby nie było grudek. Do krwi wlewamy chochle wrzącego rosołu, rozrabiamy, wlewamy do reszty rosołu przez sitko, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, cukrem, mielonym czarnym pieprzem, przełożyć do niej mięso i podroby.
  • Czernina z kluskami z ziemniaków2. W międzyczasie przygotowujemy kluski z tartych ziemniaków. Ziemniaki obieramy, ja używałam tarki FP 270 Kenwood starcie ich trwało chwilę. Starte ziemniaki przełożyłam do lnianej ściereczki i odsączyłam z nadmiaru płynu.Odsączone kartofle przekładamy do miski, wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Ciasto przekładamy na talerz i małą łyżeczką nabieramy ciasto i wrzucamy je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość.Kluski gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski przelewamy zimną wodą, odsączamy z wody na durszlaku, wykładamy na talerze zalewamy czerniną, dodajemy marchewkę i świeżą natkę pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimakuchnia polskajesieńwarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

pmidorowa

Dodane przez: EvciaDG

Pomidorówka z lanymi kluskami

.... zamiast ryżu czy makaronu

Zupa mleczna z kluskami lanymi

Dodane przez: zielonakuchniablog

Zupa mleczna z kluskami lanymi

Chociaż potrawa banalna, to jedna...

czernina

Dodane przez: Konto nieaktywne

Czernina

Choć w domu nie ma wielu zwolenników...

Czernina z białej kaczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Czernina z białej kaczki

Od śmierci żony sam kucharzę.Sięgnąłem...

jarzynowa z lanymi kluskami

Dodane przez: capri

zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Pyszna, domowa i bardzo sycąca...

Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi

Dodane przez: luna19

Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi

prosta aczkolwiek troche zapomniana,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE