Czernina

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Choć w domu nie ma wielu zwolenników tej zupy to czasami ją gotuję bo uwielbia ją mąż.Często są to święta bo jest wtedy kaczka:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mięso z kaczki (kawałki - szyja, kuperek, żołądek, kości od piersi)
    marchew 2 szt
    pietruszka 1 szt
    por 1/4 szt
    suszone śliwki 4 szt
    suszone jabłko 4 kawałki
    krew z kaczki ok 1 szkl
    śmietana kwaśna 1-2 łyżki
    mąka 1 łyżka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    ocet
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania z makaronem Dodatki

Czernina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zalać wodą i postawić do gotowania. Warzywa oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym i zielem angielskim dodać do mięsa. Ugotować rosół.

    Mięso i warzywa wyjąć. Dodać owoce, można dodać szklankę kompotu z wiśni. Razem pogotować. Zagęścić troszkę mąką i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku.

    Podawać z makaronem albo ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować