Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu.
Czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto na spód.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
2.Warstwa czekoladowa.
Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć
na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
4.Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem
na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta.
Komentarze