CZEKOLADOWY MAZUREK

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    125g masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    3 łyżki śmietany 30%
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Warstwa czekoladowa:

    białka z 3 jaj
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    100g mlecznej czekolady
    100g rodzynek

    Warstwa kajmakowa:

    1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)

    Polewa czekoladowa:

    100g mlecznej czekolady
    100ml śmietany 30%
    1 łyżka masła

    Dekoracja:

    lukier z cukru pudru
    orzeszki ziemne bez soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto na spód.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
  • image-27cdyb9 2. Warstwa czekoladowa.
    Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć
    na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • image-1u00c2c 4. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem
    na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta.
  • image-295c3f8 5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować