Aromatyczne ziemniaki pieczone z ziołami, czosnkiem i oliwą są wspaniałym dodatkiem do mięs z grilla. Te są delikatnie miekkie w środku i chrupiące z zewnatrz. To doskonała alternatywa dla frytek
Dla 4 osób
Składniki:
1o średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki suszonego tymianku
6 nieobranych ząbków czosnku
sól morska
pieprz cytrynowy
Cytrynowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 12 minut, następnie odcedzić.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny. Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem,wymieszać. Dodać ząbki czosnku, posypać tymiankiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie w środku. Od czasu do czasu. Następnie włączyć funkcję grilla, zmienić temp. na 220stopni i rumienić ziemniaki przez 10 minut.
Komentarze