Połączenie biszkoptu, truskawek, czekolady i pianki o lekko cytrynowym smaku.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
5 jajek
220 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
150 g cukru
400 g chudego twarogu
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
600 g truskawek
cukier puder do posypania
kilka truskawek do dekoracji
opcjonalnie listki mięty
Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.
2.Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.
3.Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić.
4.Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
5.Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta.
6.Przed podaniem pokroić na równe porcje, posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i podawać.
Komentarze