6 jajek dużych
16 gram cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju słonecznikowego
Aromat pomarańczowy lub cytrynowy
3 większe jabłka obrane i skropione sokiem z połowy cytryny
Szczypta cynamonu
Forma o wymiarach 32/ 23 cm lub troszkę większa, natłuszczona i oprószona bułką tartą
Ciasto z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i wanilię, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem.
Na końcu dodać aromat, kilka kropel
Ciasto przelać do formy. Na wierzch pokroić jabłka na kawałki lub plasterki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cynamonem.
Komentarze