Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.
2.Lukier cytrynowy:
Sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.
3.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże, wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8x12cm.
4.Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.
5.Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 15-20 minut.
6.Po tym czasie roladki wystudzić i polać cytrynowym lukrem.
Komentarze