Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru

4.47 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
    - 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
    - 4 jajka
    - 3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
    - 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 3 goździki
    - szczypta imbiru
    - szczypta soli
    - 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowe ciasto fit. 1. 1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
    2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
    3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli oraz kogel mogel bez cukru.
    4. Mieszamy dokładnie pianę i kogel mogel aż się połączą.
  • Marchewkowe ciasto fit. 2. 5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
    6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane.
    7. Goździki tłuczemy tłuczkiem/młotkiem w worku i dodajemy do masy.
    8. Orzechy włoskie traktujemy tak samo jak goździki.
    9. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. 10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    11. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni i pieczemy godzinę.
    12. Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik. Zostawiamy ciasto jeszcze ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować