Truskawkowy tort dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej albo chociaż w dniu przygotowywania rano.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj łyżką.
Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35-45 minut.
Wyciągnij biszkopt z piekarnika i po wystudzeniu przekrój wzdłuż 2 razy aż powstaną 3 placki. Najlepiej zrobić to nitką.
Biszkopty nasącz wodą z cytryną
2.Przygotuj krem:
Śmietanę ubij mikserem na sztywno.
Zamrożone truskawki (bez rozmrażania) pokrój.
Galaretki rozpuść w 500ml gorącej wody. Do galaretki wrzuć pokrojone truskawki.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wlej ją do bitej śmietany i ubij mikserem do połączenia składników.
Poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć, a następnie przełóż nią biszkopt. Posmaruj nim też boki i wierzch.
3.Dekoracja:
Przyklej za pomocą kremu truskawkowego biszkopty na boki tortu . Zwiąż biszkopty wstążką dookoła.
Tort schowaj do lodówki, najlepiej na noc. Najlepszy jest na drugi dzień, jak biszkopt nieco nasiąknie. Ozdobny opłatek najlepiej nałożyć na dwie godziny przed podaniem.
Komentarze