Truskawkowy tort dla dziewczynki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, zdrowy i łatwy!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (tortownica o średnicy 24-28cm)

    BISZKOPT:

    - 6 jajek (oddziel białka od żółtek)
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM DO PRZEŁOŻENIA:

    - 500 ml śmietany 36%
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 500 ml wody
    - 400 g mrożonych truskawek

    DO NASĄCZANIA:

    - szklanka wody
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny

    DEKORACJA:

    - podłużne biszkopty (ok. 270 g)
    - wstążka (ok.1,5 m) lub papierowa obręcz
    - opłatek ozdobny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort truskawkowy

Truskawkowy tort dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowy tort. 1. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej albo chociaż w dniu przygotowywania rano.

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj łyżką.
    Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35-45 minut.
    Wyciągnij biszkopt z piekarnika i po wystudzeniu przekrój wzdłuż 2 razy aż powstaną 3 placki. Najlepiej zrobić to nitką.
    Biszkopty nasącz wodą z cytryną
  • Truskawkowy tort. 2. Przygotuj krem:

    Śmietanę ubij mikserem na sztywno.
    Zamrożone truskawki (bez rozmrażania) pokrój.
    Galaretki rozpuść w 500ml gorącej wody. Do galaretki wrzuć pokrojone truskawki.
    Gdy galaretka zacznie tężeć, wlej ją do bitej śmietany i ubij mikserem do połączenia składników.
    Poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć, a następnie przełóż nią biszkopt. Posmaruj nim też boki i wierzch.
  • Truskawkowy tort. 3. Dekoracja:

    Przyklej za pomocą kremu truskawkowego biszkopty na boki tortu . Zwiąż biszkopty wstążką dookoła.
    Tort schowaj do lodówki, najlepiej na noc. Najlepszy jest na drugi dzień, jak biszkopt nieco nasiąknie. Ozdobny opłatek najlepiej nałożyć na dwie godziny przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować