1.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej albo chociaż w dniu przygotowywania rano.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj łyżką.
Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35-45 minut.
Wyciągnij biszkopt z piekarnika i po wystudzeniu przekrój wzdłuż 2 razy aż powstaną 3 placki. Najlepiej zrobić to nitką.
Biszkopty nasącz wodą z alkoholem i posmaruj masą karmelową
2.Przygotuj krem:
Śmietanę ubij mikserem na sztywno i dodaj serek miksując na wolnych obrotach.
Dodaj kawę i smaruj ciasto.
3.czekoladowa polewa: 2 łyżka masła, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu i mieszać.
4.Tort schowaj do lodówki, najlepiej na noc. Najlepszy jest na drugi dzień, jak biszkopt nieco nasiąknie.
Komentarze