Ciasto marchewkowe bez cukru

4.45 (205 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto marchewkowe na mące orkiszowej z dodatkiem jabłek, kakao i cynamonu, bez dodatku cukru.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże marchewki, 2 jaja, 1 szklanka mąki orkiszowej,1 jabłko, łyżka masła, 2 łyżki kakao, 1łyżeczka cynamonu, łyżka miodu, szczypta soli,
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odzielamy białka od żółtek, białka ubijemy ze szczypta soli. Roztapimy masło, dodajemy do niego kakao i cynamon. Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do lekko ostudzonego masła z przyprawami dodajemy żółtka i miód, całość mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, marchew i mieszankę żółtek z masłem- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i znów delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszke (ja użyłam naczynia 15x20). Całość można posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzch dodajmy pokrojone w grubszcze kostki jabłko. Pieczemy 25-30min w 180stopniach C.

Porady

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka krowiego lub roślinnego. Również miodu można dodać więcej, kwestia słodkości jest wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (172 ocen)

Marchewkowe ciasto fit.

To może cię zainteresować