Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zasklić cebulę,dodać czosnek,chili,kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę.Stopniowo dodawać wołowinę,mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostalego sokupomidorowego(w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem,ewentualnie kolejnym bulionem.
Przykryć i gotować przez 20-25 minut,w zależności od delikatności mięsa.Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie miękka,przez około 15 minut,od czasu do czasu mieszając.Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
Podawać na gorąco z białym ryżem,chipsami z tortilli lub plackami tortilli.
Porady
Aby uzyskać prawdziwy i oryginalny smak Chili con came,warto postarać się o przyprawę w proszku kmin rzymski.
Komentarze