Ikra z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: Umyć bakłażany, przeciąć wzdłóż na dwie części, wyłożyć na na blache do pieczenia i namazać kawałki olejem.
Zapiekać w nagrzanym do 230-250 stopni w piekarniku około 25 min.
Upieczone bakłażany lekko ochłodzić i zdiąć skórkę.
Pokroić miąż bakłażanów nożem, cebóle obrać i drobno pokroić. Papryke umyć i oczyścić ze środka ,drobno pokroić. Z pomidorow zdiąc skórkę i zetrzeć na dużej tarce lub zmielić blenderem. Na dużym ogniu rozgrzać w garneczku olej, dodać cebule i smażyć około 2 minuty, dodać papryke i smażyć mieszając 5-7 minut, do cebuli i pomidorów dodać masse pomidorową, wymieszać i gotowac na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Dodać miąż bakłażanów, wymieszać i dusić 7-8 minut co pewen czas mieszając. Czosnek obrać i zgnieść, zielenine umyć i osuszyć i drobno pokroić. Do bakłażanów dodać czosnek, zielenine, sól, troche cukru, pieprz, wszystko wymieszać i dusić 5-7 minut.Podawać można na ciepło i na zimno
Komentarze