Ikra z Bakłażanów

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mamy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg bakłażanów
    300 g papryka
    300 g cebula
    300 g pomidorów
    natka pietruszki lub bazylii
    12-14 ząbków czosnku
    100 ml masła
    cukier dla smaku
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ikra z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Umyć bakłażany, przeciąć wzdłóż na dwie części, wyłożyć na na blache do pieczenia i namazać kawałki olejem.
    Zapiekać w nagrzanym do 230-250 stopni w piekarniku około 25 min.
    Upieczone bakłażany lekko ochłodzić i zdiąć skórkę.
    Pokroić miąż bakłażanów nożem, cebóle obrać i drobno pokroić. Papryke umyć i oczyścić ze środka ,drobno pokroić. Z pomidorow zdiąc skórkę i zetrzeć na dużej tarce lub zmielić blenderem. Na dużym ogniu rozgrzać w garneczku olej, dodać cebule i smażyć około 2 minuty, dodać papryke i smażyć mieszając 5-7 minut, do cebuli i pomidorów dodać masse pomidorową, wymieszać i gotowac na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Dodać miąż bakłażanów, wymieszać i dusić 7-8 minut co pewen czas mieszając. Czosnek obrać i zgnieść, zielenine umyć i osuszyć i drobno pokroić. Do bakłażanów dodać czosnek, zielenine, sól, troche cukru, pieprz, wszystko wymieszać i dusić 5-7 minut.Podawać można na ciepło i na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować