Chili Con Carne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chili Con Carne to danie kuchni meksykańskiej, porządnie doprawione, pikantne i aromatyczne. Z racji charakterystycznego smaku oraz łatwości wykonania dania, często gości na moim stole podczas imprez.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 puszki pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
    3 łyżki przecieru pomidorowego (najbardziej lubię Dawtona, inne są kwaśne)
    2 puszki czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    3 średnie cebule
    2 papryki czerwone słodkie
    2-3 papryczki ostre np chili lub pepperoni (ilość uzależniona jest od tego, jak ostre lubicie potrawy)
    przyprawa do chili con carne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Cebulę oraz papryki (ostre i słodkie) kroję bardzo drobno i powoli szklę na małym ogniu do miękkości na łyżce oleju. Gdy warzywa wyraźnie zmiękną przesypuję je do dużego garnka.

    2)Na tej samej patelni, której używałam do usmażenia warzyw, smażę mięso. Kiedy jest już prawie gotowe delikatnie je solę i pieprzę a następnie wsypuję do garnka, w którym czeka już cebula oraz papryka.

    3) Fasolę oraz kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do garnka. Wlewam też pomidory z puszki a także koncentrat pomidorowy i przyprawę do Chili Con Carne. Całość duszę na małym ogniu przez około 30 minut. Jeżeli jest taka potrzeba-dodaję szklankę wody (nie więcej). Danie należy posmakować i ostatecznie doprawić. Ja często dodaję dodatkowy ząbek czosnku a także więcej soli i pieprzu.

    Read more: http://slodkieslone.pl/#ixzz25UoRYtzS
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować