Pewnie się zastanawiacie jak mogą smakować ogórki z miodem:) Otóż są wyśmienite, mają słodko kwaśny smak natomiast miód łagodzi cierpkość octu. Gorąco polecam!
Ogórki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z solą. Tak przygotowane warzywa przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
2)Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, ocet, miód i dosypujemy cukier-zagotowujemy i odstawiamy na trochę by przestygła do temperatury pokojowej.
3)Kiedy upłynie wymagany czas warzywa należy odsączyć. Do dokładnie umytych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, wkładamy plastry ogórków i zalewamy zaprawą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Komentarze