Tarta z borówkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód:
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty-przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym ryżem lub fasolą. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy, zdejmujemy nasiona i dopiekamy jeszcze około 10 minut.
2.Masa budyniowa:
Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy utarte jajka i mąkę (stopniowo by nie zrobiły się grudki)-mieszamy energicznie. Możemy użyć blendera lub miksera jeśli będzie taka potrzeba. Gdy krem będzie już gładki wstawiamy go z powrotem na palnik i gotujemy około 3 minut.
Na upieczony spód wylewamy krem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gdy się upiecze posypujemy świeżą, dokładnie umytą borówką amerykańską.
Komentarze