Brukwianka zupa z Kaszub

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa regionalna z Kaszub ,bardzo popularna , najlepsza na gęsinie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa gęsiego lub kaczego z kością
    1 mała brukiew
    1 kg ziemniaków
    Porcja włoszczyzny
    3 litry wody
    Cząber suszony
    Sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Brukwianka zupa z kaszub - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zagotować wodę, dodać mięso ,włoszczyznę pokrojoną w paseczki. Oczyścić brukiew pokroić w paski, sparzyć żeby straciła gorzki smak, dodać do zupy, gotować aż do miękkości .Kiedy mięso miękkie wyjąć z wywaru, wrzucić natomiast ziemniaki pokrojone drobno. Doprawić cząbrem suszonym, solą i pieprzem. Zupę można przetrzeć lub zmiksować. Podaje się na talerzu z porcją mięsa z kością. Jest to bardzo gęsta, pożywna zupa.

Porady

Zupę można ugotować na żeberkach wieprzowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować