Sandacz w sosie cytrynowym z czerwonym pieprzem

4.49 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wykwintne i smaczne danie rybne. Dla wielbicieli tej smacznej ryby, sandacza.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dkg fileta z sandacza
    2 cytryny
    1 łyżka masła
    1 cebula
    100 ml śmietany 18 %
    szczypta cukru
    gałka muszkatołowa
    sól
    8 ziarenek czerwonego pieprzu
    olej do smażenia
    mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sandacz w sosie cytrynowym z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sandacz w sosie cytrynowym z czerwonym pieprzem 1. Pieprz zmiażdżyć w moździerzu .
    Rybę umyć i osuszyć .Podzielić na porcje i ułożyć na półmisku.
    Wycisnąć sok z obu cytryn .Połową soku polać filety ,oprószyć je solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni i poddusić na nim cebulę , zalać resztą soku z cytryn , a następnie ciągle mieszając -dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem czerwonym , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Olej rozgrzać na patelni . Mąkę wsypać na talerz i obtoczyć w niej filety .
    Filety obsmażyć na gorącym oleju z obu stron.
    Rybę podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sandacz Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować