Sandacz w sosie cytrynowym z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieprz zmiażdżyć w moździerzu .
Rybę umyć i osuszyć .Podzielić na porcje i ułożyć na półmisku.
Wycisnąć sok z obu cytryn .Połową soku polać filety ,oprószyć je solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni i poddusić na nim cebulę , zalać resztą soku z cytryn , a następnie ciągle mieszając -dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem czerwonym , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Olej rozgrzać na patelni . Mąkę wsypać na talerz i obtoczyć w niej filety .
Filety obsmażyć na gorącym oleju z obu stron.
Rybę podawać polane sosem.
Komentarze