biala kiełbasa pieczona z jabłkami

4.97 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obowiązkowo robimy taką kiełbasę na wielkanocne śniadanie.W ciagu roku tez czasem ją robię, ale wowczas nie ma w sobie tego czegos.Atmosfera swiateczna sprawia, ze to samo jedzenie smakuje poprostu lepiej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 białych surowych kiełbas,
    3 jabłka,
    4 cebule,
    2 zabki czosnku,
    łyzka majeranku,
    pieprz,
    1/2 lyzeczki soli,
    olej,
    2 łyzki chrzanu,
    papryka słodka czerwona,
    150 ml piwa jasnego(niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biala kiełbasa pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kielbase nakłuwamy widelcem lub nozem w kilku miejscach.
  • 2. Jablka myjemy, kroimy w półcwiartki, usuwamy gniazdka nasienne.
    Cebule obieramy i kroimy w piorka.Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskacz.
  • 3. Naczynie zaroodporne smarujemy cienko olejem, wykladamy rownomiernie jablka, cebule,posypujemy calosc majerankiem, czerwona papryka, sola i pieprzem.
    Na to wykladamy kielbaski.Kazda smarujemy cienko olejem, nastepnie chrzanem wymieszanym z czosnkiem.Posypujemy kielbaski czerwona papryka.
    Całosc zalewamy jasnym piwem.Przykrywamy folią aluminiowa.
  • 4. Kielbaski wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180 stopniach.Na ok 15 minut przed koncem pieczenia sciagamy folie zeby kielbaski ladnie sie zrumieniły.

Porady

Kielbaski mozna przygotowac dzien wczesniej, bo na drugi dzien smakuja lepiej. Mozna podawac je do np.pieczonych ziemniakow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować