Ciastka maślane z budyniem

4.5 (151 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe do wykonania ciastka maślane. Wzór otrzymujemy poprzez odciśnięcie śladu tłuczka. Córka miała frajdę z wykonywania tych ciastek.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dkg masła,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 budyń czekoladowy,
    1 budyń waniliowy,
    2 jaja,
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka Pieczeń

Ciastka maślane z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy ciasto 1. Z masła, jaja, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej wsypujemy budyn czekoladowy i wyrabiamy, a do drugiej waniliowy i też wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy ok 20 minut w lodówce.
  • formowanie kulek 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdy robimy kulki czekoladowe białe ciasto nadal się chłodzi.
  • formujemy ciastka 3. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • ciastka gotowe 4. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe.

Porady

Ładniejsze ciasteczka wychodzą, gdy ciasto jest bardziej schłodzone.Można ciastka przed pieczeniem włożyc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować