barszcz ukraiński

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min

tą zupkę uwielbiam nie tylko za jej smak, ale też za cudowny kolor, jakim nas obdarza... są różne metody gotowania tej potrawy, oto moja :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg buraków,
    30 dag wołowiny z kością,
    1/4 główki kapusty włoskiej,
    400 gram włoszczyzny krojonej w paski,
    3 ziemniaki,
    pół szklanki białej fasoli,
    2 łyzki przecieru pomidorowego,
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie,
    1-2 łyżeczki cukru,
    śmietna (opcjonalnie), ja nie zabielam,
    śmietana (opcjonalnie), ja nie zabielam
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyc na noc, nastepnie ugotować do miękkości razem z mięsem i zielem angielskim. Buraki ugotować do miękkości w osobnym garnku, kiedy będa gotowe, odcedzić je i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do wywaru mięsnego wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, starte buraki i warzywa, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawy i gotowac przez 15 minut. Następnie wyjąc mięso, oddzielić od kości, pokroic i wrzucić do zupy. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, jeśli jest taka potrzeba, inne przyprawy i zagotować, wyłączyć gaz i po chwili można dac smietanę, jesli ktos lubi. Na talerzach posypać siekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Włoszczyzna Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować